Село

Забута кухня предків-слов’ян і причому тут зелені пельмені, їстівний бур’ян і гроза городів – яглиця

На написання цієї статті автора наштовхнув недавню розмову зі своїм другом – шеф-кухарем👨🍳. По секрету шепну, що кулінарну майстерність, талант і оригінальність цієї людини настільки високо цінуються, що, коли в наш регіон приїжджає президент або інші “великі гулі”, турбота про їжу важливих гостей передається в його “золоті” руки. Якщо цікаво, то ось його аккаунт в Instagram – shef_zhuchkov.

Так ось, навесні, коли настав пік самоізоляції, Міжнародна Асоціація Професійних Кулінарів оголосила загальноросійський конкурс «Битва шефів», на самий цікавий і смачний рецепт авторського страви. 👉 Переміг В’ячеслав, шеф-кухар смоленського ресторану “Чаплін” зі стравою “Пельмені з кролика в тесті з соком яглиці і соусом з зморшків” 1 of 5Фото можна гортати))Коли він мені розповів про цей рецепт, я дуже здивувався.- Так, гаразд! Яглиця? Так, це ж чортів бур’ян, який разом з пирієм, кульбабою та американкою – мої головні і нескінченні вороги на дачі.

В’ячеслав заспокоїв мене і розповів про корисні і поживні властивості яглиці, адже ще наші далекі предки казали: “Дожити б до яглиці”, що значить – нехай в засіках після зими нічого не залишилося, але раз в городі з’явилася ця трава, то від голоду і авітамінозу не загнемся.Зустрічаємо самий недооцінений їстівний бур’ян!🌿 Яглиця (лат. Aegopodium) — рід багаторічних зонтичних трав’янистих рослин.

Стародавні римляни утворили назву від грецьких слів aegos – коза (форма листа нагадує слід козячого копита) і podion – ніжка, що вказує на лікувальну властивість при лікуванні подагри. Слов’янська етимологія назви вказує на її їстівність: яглиця = харчі. Латиняни говорили – Mala herba cito crescit – бур’яниста трава швидко росте.

Це “сто пудів”, як характерно для яглиці, адже, коли ранньою весною, ще гола земля, першими пробиваються молоді, але морозостійкі, паростки яглиці. Відомо, що коли російський святий та чудотворець Серафим Саровський протягом двох років отшельничал, вижити йому допомогла саме яглиця.«Я сам собі готував страву з снитки.

.. Я рвав її в горщик клав, трохи вольешь, бувало в нього водиці славне виходить страва.

На зиму я снитку сушив і цим одним харчувався, а братія дивувалася, чому я харчувався. А я снитку їв..

.» ✂ Як збирати снытьПризнаюсь, що після розмови я першим ділом зібрав її на дачі і спробував зробити салат..

. Було великою помилкою збирати літній зріла рослина – салат вийшов грубим, волокнистим, як силос (цікаво, звідки автор знає смак силосу).Правильно збирати її ранньою весною, коли з землі прут молоді паростки з неразвернувшимися листочками.

 За кольором вони ще жовтуваті або світло-зелені🌿.⚠ Дуже важливо не переплутати яглиця з іншими комплексними неїстівними рослинами: з цикутой (інакше вас чекає сумний кінець, як у Сократа) або, боронь боже, з борщівником!1 of 2Цикута або болиголов – отруйна рослина!!!!!Збирати потрібно тільки, легко впізнавані, «тричі трійчасті» листя – козячі копитця!🍴Забута кухня наших предковЧтобы доторкнутися до історичної кухні, молоде листя і пагони використовують для супів (окрошка, ботвинов), салатів, попередньо проваріть в киплячій воді 1-2 хвилини. Живці маринують.

На Київській Русі капуста відома з XI століття. Як ви думаєте, що квасили предки-слов’яни? Правильно, на зиму заквашували саме яглиця!1 of 2Котлетки з снытьюВ Європі теж знали толк у яглиці, вживаючи її в їжу з найдавніших часів до середньовіччя. Наприклад, у Великобританії її завезли римляни, як харчова рослина, в Північну Європу – монахами, як лікарська рослина.

Ця рослина зустрічається на ділянках, що оточують багато руїни монастирів. Опису його використання знайдено серед чернечих писань 12 століття (Physica складена Хильдегардом фон Бингеном).Яглиця люблять і брати наші менші.

Навесні яглиця, як вітамінну прикормку, додавали курям і іншим домашнім тваринам. У запареному вигляді або у вигляді січки її люблять свині🐷. ⚕ В чому лікувальна користь цієї травички?Рослина не тільки їстівним, але і корисно, так як, окрім мікроелементів, містить каротин і пристойну дозу вітаміну C, що робить її незамінною навесні, коли все страждають авітамінозом.

Наші предки рятувалися нею від цинги (цинги).Відваром з листя яглиці в народній медицині лікують ревматизм, подагру, хвороби органів виділення.До речі, яглиця — відмінний медонос.

Навесні, одурілі від сплячки, голодні бджоли накидаються на квіти яглиці, як автор на чіпси зі смаком краба. 😡 За що городники так не люблять снить?На відміну від багатьох бур’янів, у яглиці, як і в пирію, коренева система тягнеться на багато метри під землею. Навіть самий маленький шматок ниткоподібного кореня може дати життя новій рослині.

Воістину, вона, як Гідра з давньогрецьких міфів, голови якої відразу ж відростало після усікновення. Будь дачник, б’ється з бур’яном, як Геракл, тільки припікати голови-коріння під землею неможливо! #Город і #дача, як поле битви!Яглиця шкідлива рослина. Це – агресивний інвазійний вид, який чудово себе почуває, як у Північній Америці, так і в Австралії, Новій Зеландії та Японії.
Ось такий корисний і їстівний бур’ян росте на наших городах і дачах! Спасибі, що прочитали цей ботанічний опус!

Related posts

Leave a Comment